Bunkermuseum brengt “Het Treintje” uit

Peter H. de Lange bracht in het boek zijn drie passies samen: Schiermonnikoog, spoorwegen en oorlogshistorie. Het boek verhaalt van het spoorlijntje dat in de oorlogsjaren over het eiland liep en tussen 1942 en 1945 bouwmateriaal van de steiger naar het bunkerdorp bracht. image-het-treintje
“Het Treintje” bevat een overweldigende hoeveelheid informatie over de aanleg van het smalspoor, de functie van de spoorlijn en over de verschillende gebruikte treinen en karren. Door de soepele schrijfstijl en enkele spannende verhalen blijft het werk heel toegankelijk. De historische foto’s uit het archief van Bauke Henstra zijn mede door de kundige vormgeving een lust voor het oog. Kortom, dit werk mag niet ontbreken in de kast van een Schiermonnikoog- of een treinenliefhebber!
img_0784

Tijdens de jaarlijkse vrijwilligersdag van Bunkermuseum Schlei werd het boek met grote trots gepresenteerd. Het eerste exemplaar nam Mary Stielstra in ontvangst. Haar opa Anne Lourens was machinist op het treintje.
Bunkermuseum Schlei is verantwoordelijk voor de publicatie van het boek en viert daarmee dat ze voor de eerste maal een boek uitgeven.

Meer informatie? Zie Boeken & Uitgaven.

Op de foto, v.l.n.r.: Bauke Henstra, Peter H. de Lange, Mary Stielstra en Cees Soepboer.

Over Bunkermuseum Schlei

Bunkermuseum Schlei is gevestigd op Schiermonnikoog in een bunker van het type Seeburg. Deze bunker diende als een communicatiecentrum. De gegevens van radar en radiosignalen werden hier verzameld en doorgegeven aan de Luftwaffe de gesignaleerde geallieerde vliegtuigen met jagers probeerde te onderscheppen. Om deze gegevens te verwerken stond in deze bunker een zogenaamde Seeburgtisch: een glazen tafel waarop de posities van geallieerde en Duitse vliegtuigen met lampjes werden weergegeven. In het museum krijgen bezoekers een idee van het functioneren van de radarstelling en het verloop van de oorlog op Schiermonnikoog. Het bunkermuseum is iedere woensdag en zondag geopend van 13.00 tot 16.00 uur. Het is te vinden aan het einde van Prins Bernhardweg (vlak voor strandpaviljoen ‘de Marlijn’) aan de linkerhand. Meer informatie kan men vinden op www.bunkermuseumschlei.nl.
Dit bericht werd geplaatst in nieuws. Bookmark de permalink .

3 reacties op Bunkermuseum brengt “Het Treintje” uit

 1. Reinder Hoekzema zegt:

  Heel mooi, bij ons eerst volgende bezoek ( sinds 1972) zal ik het zeker aanschaffen.
  Ga zo door.
  Reinder Hoekzema

 2. B. Jonker zegt:

  Hallo Kees… Wat leuk dat je mij deze mail stuurt, over hert verschijnen van een mooi uitziende boek van oorlogs geschiedenis op Schiermonnikoog. Maar hoe kom ik in het bezit ervan eventueel en wat is voor mij de prijs voor zoiets moois. Vr. gr. Bene Jonker.

 3. Dick Bolt zegt:

  ik wil graag het treinboekje kopen
  D Bolt
  groot-Hofstraat 1
  9989 bc Warffum

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s