Bunkerroute op Schiermonnikoog

De Tweede Wereldoorlog heeft de nodige sporen achtergelaten op Schiermonnikoog. Soms zichtbaar en duidelijk, soms verscholen achter een bijzonder verhaal. Van grote bunkers van de Atlantikwall tot schuttersputjes en bommenkraters die herinneren aan zware gevechten. Oude onderduikplekken en monumenten voor neergestorte vliegtuigen herinneren ook aan die tijd.

Het Bunkermuseum Schlei was al geruime tijd bezig met het idee om een fiets- en wandelroute te maken die langs verschillende van de bovengenoemde plekken zou voeren.
In samenwerking met de VVV Schiermonnikoog is deze fiets- en wandelroute nu gerealiseerd.

Tijdens de route krijgt u een indruk wat er tijdens de oorlogsjaren stond, wat het verhaal uit de overlevering is en wat er nu nog van te zien is. Het is een route gebaseerd op verhalen van eilanders, gebaseerd op documenten en rapporten die bewaard zijn gebleven en te zien zijn in het Bunkermuseum.

Het boekje met de route is vanaf 1 mei te verkrijgen in het Informatiecentrum het Baken en in het Bunkermuseum Schlei als zij haar deuren weer mogen openen.

Openstelling Bunkermuseum Schlei
Het museum is nog tot nader order gesloten. Actuele informatie over het Bunkermuseum is te vinden op onze website. en onze Facebookpagina: Bunkermuseum Schlei Schiermonnikoog.

Over Bunkermuseum Schlei

Bunkermuseum Schlei is gevestigd op Schiermonnikoog in een bunker van het type Seeburg. Deze bunker diende als een communicatiecentrum. De gegevens van radar en radiosignalen werden hier verzameld en doorgegeven aan de Luftwaffe de gesignaleerde geallieerde vliegtuigen met jagers probeerde te onderscheppen. Om deze gegevens te verwerken stond in deze bunker een zogenaamde Seeburgtisch: een glazen tafel waarop de posities van geallieerde en Duitse vliegtuigen met lampjes werden weergegeven. In het museum krijgen bezoekers een idee van het functioneren van de radarstelling en het verloop van de oorlog op Schiermonnikoog. Het bunkermuseum is iedere woensdag en zondag geopend van 13.00 tot 16.00 uur. Het is te vinden aan het einde van Prins Bernhardweg (vlak voor strandpaviljoen ‘de Marlijn’) aan de linkerhand. Meer informatie kan men vinden op www.bunkermuseumschlei.nl.
Dit bericht werd geplaatst in nieuws. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s