Oorlogsvoorwerpen naar nieuwe locatie

Jarenlang hebben op het veldje naast restaurant Het Wantij een aantal van onze voorwerpen uit de Tweede Wereldoorlog tentoongesteld gestaan. Onlangs zijn wij verhuisd naar de theetuin op het grasveld achter de muziekkoepel Het Beukennootje, tegenover Hotel Van der Werff.
P1050957 P1050972 P1060002P1050959

Waddenerfgoed

Nadat het toegankelijk maken van de bunkers een hele tijd stil heeft gelegen, is de aannemer de afgelopen weken weer aan het werk geweest. Een gedeelte van de roosters is geplaatst en zijn de ontluchtingskanalen gemetseld.

P1050364 P1050374 P1050385 P1050359 P1050360

Uitgraven bunkers

Het mysterieuze ‘Schlei’ dorp van Schiermonnikoog from Edwin Klopstra.

Expositie ‘het treintje’

nieuwe expositie

nieuwe expositie

Onlangs werd op Schiermonnikoog de nieuwe expositie van Bunkermuseum Schlei geopend. Deze expositie gaat over het smalspoor dat tijdens de Tweede Wereldoorlog over Schiermonnikoog liep.

Smalspoor op Schiermonnikoog

Rond 1942 werd er in opdracht van de Duitse bezetter een smalspoor van zo’n 5,5 kilometer aangelegd van de toenmalige veerdam (huidige jachthaven) naar het Schleidorp. Met het treintje werden eerst bouwmaterialen als zand en grind voor de bunkerbouw aangevoerd. Later zou het treintje ’s nachts munitie vervoeren.

Over het smalspoor reden twee locomotieven met hoofdzakelijk kiepkarren erachter.

Vanaf de steiger ging het spoor door de polder en liep over de Oosterreeweg en langs Rijsbergen naar de boerderij van Holwerda. Vervolgens ging het naar Vredenhof waar een wissel was met een splitsing naar de Wassermanbunker. Omdat de Reddingsweg erg nat was is het spoor later verlegd naar de Prins Bernhardweg.

in de bunker foto: Jan Martinus

in de bunker
foto: Jan Martinus

Op de foto’s in het Bunkermuseum is te zien met wat voor treintjes er gereden werd en wat voor vracht ze vervoerden.

Daarnaast zal er gedetailleerde informatie over het smalspoor te lezen zijn.

Ook worden in het museum delen van het oude spoor tentoongesteld en rijdt er een modeltrein met wagonnetjes.

In het dorp, op het veldje naast restaurant ‘het Wantij’, wordt een stuk spoor met originele wagonnetjes tentoongesteld.

Sytze Schut en Cees Soepboer foto: Jan Martinus

Sytze Schut en Cees Soepboer
foto: Jan Martinus

Ter gelegenheid van deze expositie onthulde oud-wethouder Sytze Schut (links) samen met Cees Soepboer (initiatiefnemer van Bunkermuseum Schlei) ’t Spoor: een pad niet ver van het voormalige Schleidorp, waar het treintje destijds reed.