Expositie ‘Het treintje’

nieuwe expositie

nieuwe expositie

Onlangs werd op Schiermonnikoog de nieuwe expositie van Bunkermuseum Schlei geopend. Deze expositie gaat over het smalspoor dat tijdens de Tweede Wereldoorlog over Schiermonnikoog liep.

Smalspoor op Schiermonnikoog

Rond 1942 werd er in opdracht van de Duitse bezetter een smalspoor van zo’n 5,5 kilometer aangelegd van de toenmalige veerdam (huidige jachthaven) naar het Schleidorp. Met het treintje werden eerst bouwmaterialen als zand en grind voor de bunkerbouw aangevoerd. Later zou het treintje ’s nachts munitie vervoeren.

Over het smalspoor reden twee locomotieven met hoofdzakelijk kiepkarren erachter.

Vanaf de steiger ging het spoor door de polder en liep over de Oosterreeweg en langs Rijsbergen naar de boerderij van Holwerda. Vervolgens ging het naar Vredenhof waar een wissel was met een splitsing naar de Wassermanbunker. Omdat de Reddingsweg erg nat was is het spoor later verlegd naar de Prins Bernhardweg.

in de bunker foto: Jan Martinus

in de bunker
foto: Jan Martinus

Op de foto’s in het Bunkermuseum is te zien met wat voor treintjes er gereden werd en wat voor vracht ze vervoerden.

Daarnaast zal er gedetailleerde informatie over het smalspoor te lezen zijn.

Ook worden in het museum delen van het oude spoor tentoongesteld en rijdt er een modeltrein met wagonnetjes.

Sytze Schut en Cees Soepboer foto: Jan Martinus

Sytze Schut en Cees Soepboer
foto: Jan Martinus

In het dorp, op het veldje naast restaurant ‘het Wantij’, wordt een stuk spoor met originele wagonnetjes tentoongesteld.

Ter gelegenheid van deze expositie onthulde oud-wethouder Sytze

Schut (links) samen met Cees Soepboer (initiatiefnemer van Bunkermuseum Schlei) ’t Spoor: een pad niet ver van het voormalige Schleidorp, waar het treintje destijds reed.

Over Bunkermuseum Schlei

Bunkermuseum Schlei is gevestigd op Schiermonnikoog in een bunker van het type Seeburg. Deze bunker diende als een communicatiecentrum. De gegevens van radar en radiosignalen werden hier verzameld en doorgegeven aan de Luftwaffe de gesignaleerde geallieerde vliegtuigen met jagers probeerde te onderscheppen. Om deze gegevens te verwerken stond in deze bunker een zogenaamde Seeburgtisch: een glazen tafel waarop de posities van geallieerde en Duitse vliegtuigen met lampjes werden weergegeven. In het museum krijgen bezoekers een idee van het functioneren van de radarstelling en het verloop van de oorlog op Schiermonnikoog. Het bunkermuseum is iedere woensdag en zondag geopend van 13.00 tot 16.00 uur. Het is te vinden aan het einde van Prins Bernhardweg (vlak voor strandpaviljoen ‘de Marlijn’) aan de linkerhand. Meer informatie kan men vinden op www.bunkermuseumschlei.nl.
Dit bericht werd geplaatst in nieuws en getagged met . Maak dit favoriet permalink.

2 reacties op Expositie ‘Het treintje’

 1. Bene Jonker Groningen zegt:

  Hoi Kees wat sta je er weer mooi op de foto, en wat een leuk filmpje ingesproken door Beno Hofman als ik het wel heb. Heel veel succes met de expo. en ik kom zeker deze zomer nog een keertje kijken wat jullie er van hebben gemaakt. Ook heb ik leuke contacten gehad op Ameland met Joop de Jong van de musea daar. En ook weer met Gerlof Molenaar, Ik had een DVD mee door mij zelf gemaakt van de stille tocht op 4 mei 2012 en de kranslegging bij de oorlogsgraven .
  De dag erna heb ik ook alles gefilmd wat er aan bloemen etc. op het hele eiland was gelegd.
  Mooie herinneringen voor later als de winters weer lang zijn.
  Gr. Bene Jonker

 2. charlotte wegener zegt:

  wat een geweldig idee, de geschiedenis mag niet vergeten worden, als kind kwam ik heel veel op schier en de wasserman heeft me altijd geboeid, was toen nog geheel verlaten we sijn er wel eens met wat kinderen ingekropen en verwachten dan dat we allemaal enge dingen tegen te komen, heel donker en spookachtig!! was ongeveer van 1955 af ik woon nu al 20 jaar op curacao , maar hoopte altijd nog eens mijn oude dag op schier door te brengen, of dat er ooit van komt weet ik nog niet maar als ik ooit weer eens in nederland ben, kom ik beslist kijken !!! met tropische groetjes, Charlotte Wegener.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s