Bunkerdag 2022

Atlantikwall erfgoed herontdekt tijdens Bunkerdag

Vaak onopvallend verborgen in het landschap, ligt de Nederlandse kust nog vol met bunkers uit de Tweede Wereldoorlog. Op zaterdag 28 mei is het Bunkerdag. Tussen 10.00 en 17.00 uur gaan van Zeeland tot en met de Waddeneilanden bunkers van de Atlantikwall voor open voor publiek. De betonnen kolossen zijn vaak beperkt toegankelijk. Soms verzonken in het zand of overgenomen door de natuur, vertellen zij nog altijd het verhaal van de Duitse bezetting. Ook op Schiermonnikoog kunnen bezoekers de bunkers van het eiland ontdekken.

Atlantikwall

De Europese kust veranderde tijdens de Duitse bezetting letterlijk in een vesting. Nazi-Duitsland legde in de Tweede Wereldoorlog een 6200 kilometer lange verdedigingslinie aan: de Atlantikwall. Talloze bunkers, tankwallen en loopgraven, gebouwd op strategische plekken, zijn daarvan nog altijd de stille getuigen. De aanleg van de Atlantikwall had zeer ingrijpende gevolgen voor bewoners in de kustregio. Dit gold ook voor Schiermonnikoog, waar een kleine gemeenschap van 600 inwoners moesten samenleven met 600 Duitse soldaten en 300 tewerkgestelden. Als het kleinste Nederlandse Waddeneiland, had het voor de Duitsers een zeer belangrijke betekenis.
Bunkerdag op Schiermonnikoog In de Tweede Wereldoorlog werd het Bunkerdorp Schlei aangelegd dat bestond uit bunkers, radarinstallaties, luchtafweergeschut en gecamoufleerde barakken. Een aantal van deze bunkers zijn tijdens Bunkerdag te bezoeken. Hoog op het duin staat de unieke Wassermannbunker. De Seeburg bunker is ingericht als museum en diende tijdens de oorlog als communicatiecentrum. De gegevens van radar- en radiosignalen werden hier verzameld en doorgegeven aan de Luftwaffe, die gesignaleerde geallieerde vliegtuigen met jagers probeerde te onderscheppen. Ook de aggregaat-bunker en een munitiebunker (aan het Westerhofpad) zijn te bezoeken.
Naast het bezoeken van de bunkers en het museum, kunt u deze dag een film over de oorlog op de Wadden zien in het museum en meedoen aan een excursie door het bunkerdorp.

Bunkerdag landelijk

Om stil te staan bij de ingrijpende gevolgen van de Atlantikwall zijn er naast de bunker bezichtigingen door het hele land verschillende activiteiten voor jong en oud. Tijdens wandelingen en rondleidingen worden de verhalen van de wijk en haar inwoners nieuw leven ingeblazen. Acteurs tonen hoe het leven er in en rond de bunkers aan toe ging. Historische voertuigen vervoeren de bezoekers tussen de verschillende bunker-locaties. Filmvertoningen met historisch beeld brengen ons terug naar voorbije tijden. Bekijk de website voor de locaties van de activiteiten. Speciaal voor kinderen is er een opdrachten boekje om meer te leren over dit stukje geschiedenis van ons land.

Het hele programma is te bekijken op http://www.bunkerdag.nl. Tickets zijn op de dag zelf verkrijgbaar bij het Bunkermuseum Schlei.

De toegangsprijzen zijn:
• 13 jaar en ouder: € 7,50
• 4 t/m 12 jaar: € 4,00
• kinderen t/m 3 jaar: gratis
• Veteranen (op vertoon van veteranenpas) € 3,75

Over Bunkermuseum Schlei

Bunkermuseum Schlei is gevestigd op Schiermonnikoog in een bunker van het type Seeburg. Deze bunker diende als een communicatiecentrum. De gegevens van radar en radiosignalen werden hier verzameld en doorgegeven aan de Luftwaffe de gesignaleerde geallieerde vliegtuigen met jagers probeerde te onderscheppen. Om deze gegevens te verwerken stond in deze bunker een zogenaamde Seeburgtisch: een glazen tafel waarop de posities van geallieerde en Duitse vliegtuigen met lampjes werden weergegeven. In het museum krijgen bezoekers een idee van het functioneren van de radarstelling en het verloop van de oorlog op Schiermonnikoog. Het bunkermuseum is iedere woensdag en zondag geopend van 13.00 tot 16.00 uur. Het is te vinden aan het einde van Prins Bernhardweg (vlak voor strandpaviljoen ‘de Marlijn’) aan de linkerhand. Meer informatie kan men vinden op www.bunkermuseumschlei.nl.
Dit bericht werd geplaatst in nieuws. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s